Artiklar

Ingen artikel matchade din sökning
Kategorier

Ingen kategori matchade din sökning
varumärken

Inget varumärken matchade din sökning

Butikssidor / Tremolo Musik / Tremolobloggen

Hem

Tremolobloggen

Här skriver vi och gästblogggare om sådant som ligger oss varmt om hjärtat och vi gärna vill dela med oss av. Det kan vara historier om speciella instrument, berättelser från studio- och turnéliv eller praktiska tips och trix som hjälper dig att få ut det mesta ur just ditt instrument och utveckla ditt skapande och musicerande ännu mer. Stay tuned!


Min Gibson Les Paul och gitarrhjältarna på 60-talet - av Mulle Holmqvist
Publicerat 2017-06-16

På 60-talet var många intresserade av att köpa min Gibson Les Paul av årgång 1956. Pete Townshend i The Who var en av dem. Han testade gitarren backstage - samtidigt som John Entwistle satt vid sidan om och bytte bassträngar… det var alltså det som var anledningen till hans häftiga bassound insåg jag då, alltid nya strängar. Jag sparade en av de förbrukade och hade i mina gömmor ända tills jag för några år sedan gav den till en kille som skulle skriva en bok om The Who. Strängen finns nu förevigad på ett foto i den boken. Pete bjöd 200 pund för gitarren - hyfsat mycket pengar på den tiden men inget för mig.

The Troublemakers, bandet jag lirade med då, spelade mycket på pop-galor runt om i Sverige när engelska begivenheter var på besök. Ofta på dåvarande “Malmö Tennisstadion”. En gång bad Tony Hicks i The Hollies att få kolla på gitarren. Vi träffades efter galans slut, Graham Nash var också med minns jag. Det blev ingen affär då heller. Jag var egentligen aldrig intresserad av att sälja gitarren men blev såklart nyfiken på vilka bud spekulanterna hade att komma med.

Vid ett annat tillfälle fick Steve Marriott i Small Faces syn på min gitarr, blev väldigt intresserad och bad att få testa den på scen. Jag vet inte varför jag lät honom göra det för jag var som sagt egentligen aldrig intresserad av att sälja den. Under konserten tappade han gitarren, han hade väl satt i axelremmen slarvigt så den lossnade och föll med ett brak i golvet - och jag blev jäkligt sur på honom. Efteråt bad han - generad men på engelskt maner väldigt artigt - om ursäkt för malören, förklarade att han inte var intresserad av att köpa gitarren… och jag minns att jag svarade (på Malmöitiskt maner?) “It’s too good for you anyway”.


Mulle Holmqvist  www.mulleholmqvist.se 

Bengt ”Mulle” Holmqvist är gitarrist, kompositör, pedagog och läroboksförfattare. Mulle är en av de stora svenska gitarristerna från 1960/70-talen och är forfarande aktiv. För att nämna några han spelat med: Troublemakers, Björn Afzelius band, Storm (med Jacques Werup) med flera. Om du vill fördjupa dig i avancerade rytmprogressioner, kolla in hans app: Tuplet Trainer. Detta är en av många storys från honom. Och om någon undrar vad som blev av hans Gibson Les Paul från 1956 så kan vi berätta att han har kvar den ännu, den är fortfarande inte till salu :-)
www.tremolomusik.se