Artiklar

Ingen artikel matchade din sökning
Kategorier

Ingen kategori matchade din sökning
varumärken

Inget varumärken matchade din sökning

Musikinstrument / Trummor / Cymbaler

En cymbal är en konvex metallplatta som bl a ingår i trumset. Oftast slår man på den med trumstockar (trumpinnar) eller så kallade stålvispar. Cymbaler kan också användas två och två då de slås mot varandra för att skapa ljud. De valkigaste Cymbalerna är Crash, Splash, Ride, China och Hi-hat.
En crashcymbal används mycket inom modern popmusik. Det finns många olika crashcymbaler; stora, små, tunna, tjocka med mera. Det vanligaste användningsområdet inom popmusik är att markera första taktslaget i en ny del av låten (vers, refräng etcetera).

Splash är en liten cymbal (oftast 10" eller 12" stor) som låter väldigt, väldigt ljust. Inte nödvändigtvis dock. Används ofta som effekter i musik, men även i andra sammanhang beroende på hur trummisen/slagverkaren vill ha det.

Ridecymbalen sitter ofta långt till höger i trumset och brukar ofta vara kring 20" stor. Den har ett "plingande" ljud. Den används främst för att slå sextondelar, åttondelar eller fjärdedelar på, precis som hi-haten. Inte dock nödvändigtvis då den kan användas för mycket, mycket mer avancerade mönster.
En speciell typ av ridecymbal är en "sisselcymbal" som används mycket inom jazzmusik, men även inom popmusik. Den är preparerad med nitar ute i cymbalens ytterkant vilket tar bort en del av attacken samt förlänger utklingningstiden det ger dessutom upphov till ett "sisslande" eller tunt väsande ljud.

Hi-hat (High Hat) har två cymbaler horisontellt placerade ovanför varandra. Med en pedal kan cymbalerna slås ihop, men hi-haten spelas framförallt med trumstock eller stålvisp. Hi-haten är ett mycket vanligt slagverksinstrument i moderna trumset. Genom att slå 1-å-2-å-3-å-4-å (åttondelar) med Hi-Haten och sedan spela med bastrumman på 1:an och 3:an och virveltrumman på virveltrumman på 2:an och 4:an så har man ett av grundkompen som finns i trumspelandet, ofta är detta det första komp man lär sig när man spelar trummor.

Chinacymbalen används ofta till starka accenter men även annat. Den har en lite böjlig form och man brukar ofta ha den upp och ner för att inte förstöra sina trumstockar. Är oftast i storlek 18".

Vi har massor av Cymbaler från alla ledande tillverkare på marknaden som t ex Zildjian, Meinl, Sabian, Paiste, Wuhan mm